Lorem ipsum dolor

Nové archeologické objevy na hradě Sheffield

4. 6. 2024Petra LexováZprávy

Nejnovější vykopávky pozůstatků středověkého hradu Sheffield na severu Anglie odhalily pozůstatky průmyslové minulosti města.

Sheffield je jedním z osmi největších anglických měst mimo Londýn, které se nachází v jižním Yorkshiru na severu Anglie. Ve městě probíhají vykopávky od roku 2018 a od roku 2021 se archeologové z Wessex Archeology ve spolupráci se stavebními inženýry Keltbray zaměřili na místo bývalého sheffieldského hradu.

Výzkum probíhá v oblasti tzv. Castlegate, nejstarší části severního města obydlené od 11. století. Původní hrad motte-and-bailey byl postaven ve 12. století baronem Williamem de Lovetot jako součást sítě severoanglických hradů upevňujících postavení Viléma Dobyvatele. Hrad byl poničen během baronských válek a znovu postaven na konci 13. století Thomasem de Furnivalem. V závěru šestnáctého století zde byla čtrnáct let vězněna královna Marie Skotská a o padesát let později byl objekt určený Dolní sněmovnou k demolici. Na jeho místě následně vznikl ovocný sad a během dvacátého století zde stála bowlingová hala a později tržnice, zbořená v roce 2015.

Po odstranění moderních betonových základů a některých zásypových ložisek byly odhaleny první archeologické vrstvy z 19. století, které odhalily industriální dědictví města v podobě kelímkové pece na výrobu oceli a sklepních prostorů. Tyto pece byly použity k rafinaci nekvalitní „bublinkaté“ oceli na kvalitnější blistrovou ocel. Popel produkovaný při výrobě padal do vyhloubeného sklepa pod pecemi, kde jej museli odstraňovat dělníci při vysokých teplotách. Daný objev zapadá do výzkumných cílů celého projektu věnovaného mimo jiné i zpracování oceli na hradním návrší a dokresluje tak dosud neúplnou industriální historii města.

Archeologům se v posledních týdnech rovněž podařilo odkrýt zbytky impozantní vrátnice hradu, včetně masivního základu kruhových věží, šest metrů hlubokého hradního příkopu a mola padacího mostu. Jak uvádí nejnovější zpráva na stránkách Wessex Archeology, uvnitř příkopu byly nalezeny artefakty včetně norimberského Jetonu z poloviny 16. století, který se používal jako platidlo.

Ashley Tuck, vedoucí archeologických vykopávek, pro Artnet News uvedl: „Kdysi byl hrad vedoucím mocenským centrem po více než 600 let a zůstal jako ruina. Od té doby jsou zbytky této kdysi dominantní stavby skryty před zraky veřejnosti. Jako člověk, který žije a pracuje v Sheffieldu, mohu říct, že je pro nás velkou ctí odkrývání jeho pozůstatků, abychom se mohli dozvědět více o jeho bouřlivé historii a umožnit mu, aby se znovu dostal do centra pozornosti města.“ Archeologické vykopávky budou v oblasti probíhat až do roku 2025 a jsou sponzorovány z vládního fondu Leveling Up Fund.

 

Titulní foto: still z videa Hidden history: Rebuilding Scheffield Castle, University of Scheffield představující digitalizované dokumentace předchozích vykopávek.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.