Návštěva muzea jako lék na předpis

Radnice v Bruselu se zaměřuje na výzkum účinků muzea na člověka a na jeho rekonvalescenci v souvislosti se stresem v době koronavirové pandemie. O tomto pilotním projektu přináší více informací Martin Vaněk.

Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, Brusel, Belgie. Zdroj: Wikimedia Commons

V souvislosti se stresem vznikajícím v posledních „covidových“ měsících rozjela radnice v Bruselu pilotní projekt, který se zaměřuje na výzkum účinků muzea na člověka, na jeho regeneraci a rekonvalescenci pomocí návštěvy muzea. Spolupracujícími institucemi jsou Brugmannova nemocnice, Městské muzeum v Bruselu, Muzeum módy a krajky, Muzeum kanalizace, Muzeum oblečků pro panenky (Museum Garderobe Manneken-Pis) a Centrální muzeum současného umění. Belgickému listu L’Echo to sdělila Delphine Houba, vedoucí odboru kultury a turismu bruselské radnice.

Projekt je inspirován podobným počinem kanadského Montrealu. Brugmannova nemocnice tak může nyní předepisovat individuální, ale i kolektivní návštěvy muzeí za terapeutickým účelem. Houba k tomu uvedla, že výzkum „dokázal, že umění může být přínosné pro mentální i tělesné zdraví“. Na základě vyhodnocení projektu, které proběhne na konci tohoto roku, se plánuje i jeho rozšíření do dalších participujících muzejních institucí. V montrealském Muzeu výtvarných umění (MMFA) tento program běží již od roku 2018. Tento rok byl ještě zásadně posílen, aby zejména zdravotnickému personálu, jenž přispěl k blahu populace, nabídl „trochu umění a krásy“. Nový koncept muzeoterapie MMFA nabízí a popisuje i na svých webových stránkách. Na bruselský projekt upozornil na konci předminulého týdne článek v The Art Newspaper.

Martin Vaněk | Narozen 1982, je historik umění, kurátor a výtvarný kritik. Vystudoval dějiny umění a český jazyk a literaturu na FF MU v Brně. Od roku 2017 je doktorandem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pracoval jako kurátor v Muzeu Jindřichohradecka, Alšově jihočeské galerii a také v metodickém centru při Moravské galerii. Je spoluautorem stálé expozice AJG s názvem Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2016 (2017, 2018, 2019, 2020). Působí jako externí kurátor AJG, externí kurátor Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Je členem iniciativy Je to i tvoje město.